Monday, November 12, 2012

・Wookiee Cookies ・

เนื่องจากว่าเจ้าของบล็อกมีคนรู้จักคนนึงซึ่งเนิ๊ร์ด เนิร์ด
เขาเป็นเนิร์ดหนังสตาร์วอส์ การ์ตูนมาร์เวล ซูเปอร์ฮีโร่ต่างๆ แล้วก็พาลมาติดเจ้าของบล็อกด้วย
ณ วันที่เจ้าของบล็อกได้พานพบกับ cookbook เล่มนี้ ก็เลยถึงกับหัวเราะอยู่คนเดียวในร้านหนังสือ
มันคืิอ The Star Wars Cookbook, Wookiee Cookies and Other Galactic Recipes

I knew someone that is a hugh fan of Marvel's super heroes and Star Wars.
He's so crazy about it and that craze is like.. osmosis to me and makes me become a Star Wars geek. Haha.. (but I love it :) )
So one day, I found this cookbook in the book shop, and it reminds me of my friend.
This book is so cute I just can't stop laughing just looking through the book.

I tried Wookiee Cookies menu or to be easy it's a double chocolate chips cookies that contain both milk and semi-sweet chocolate chips.

I make 3 dozens from this recipe ans the outcome is larger than the photo in the book.

ถ้าใครเนิร์ดสตาร์วอส์น่าจะชอบทีเดียวเชียว แค่ดูรูปและความพยายามในการตั้งชื่อแต่ละเมนูก็สนุกแล้ว
วันนี้เจ้าของบล็อกลองทำเมนูบนหน้าปกเลยค่ะ Wookiee Cookies นั่นเอง
หรือถ้าจะเรียกให้ง่าย ก็คือ Double chocolate chips cookies ค่ะ
เพราะใช้ช็อคโกแลตชิพถึง 2 อย่าง คือทั้ง semi-sweet chocolate chips และ milk chocolate chips

มาเตรียมของกัน
  • แป้งอเนกประสงค์ 2 1/4 ถ้วย
  • เบคกิ้งโซดา 1 ช้อนชา
  • เกลือ 1 ช้อนชา
  • อบเชยป่น 1 ช้อนชา
  • เนยจืด 1 ถ้วย (ก็ 1 ก้อน 227 กรัมนั่นแล) ตั้งทิ้งไว้ที่อุณหภูมิห้อง
  • น้ำตาลทรายแดง 1 ถ้วย
  • น้ำตาลทรายป่น 1/2 ถ้วย
  • ไข่ใบใหญ่ 2 ฟอง
  • วานิลลา 1 1/2 ช้อนชา
  • มิลค์ ช็อคโกแลตชิพ 1 ถ้วย
  • เซมิ-สวีต ช็อคโกแลตชิพ 1 ถ้วย
 Let's prepare things
  • 2 1/4 cups all-purpose flour
  • 1 teaspoon baking soda
  • 1 teaspoon salt
  • 1 teaspoon ground cinnamon
  • 1 cup unsalted butter, at room temperature
  • 1 cup packed brown sugar
  • 1/2 cup granulated sugar
  • 2 large eggs
  • 1 1/2 teaspoons vanilla extract
  • 1 cup milk chocolate chips
  • 1 cup semi-sweet chocolate chips
เริ่มปฏิบัติการค่ะ
  • อุ่นเตาอบไว้ที่อุณหภูมิ 375 องศาฟาเรนไฮต์ (ประมาณ 190 องศาเซลเซียสค่ะ)
  • ผสมแป้ง เบคกิ้งโซดา เกลือ อบเชยป่น ในชาม คนให้เข้ากัน พักไว้
  • อีกถ้วยนึง เราตีเนยกับน้ำตาลทั้ง 2 ชนิดด้วยความเร็วสูง จนเข้ากัน และสีอ่อนลง ประมาณ 3 นาที หลังจากนั้นใส่ไข่ วานิลลา ผสมให้เข้ากัน จากนั้นตามด้วยแป้งค่ะ เปลี่ยนมาใช้ไม้พายผสมนะคะ เข้ากันปั๊บ ใส่ช็อคโกแลตชิพทั้ง 2 ชนิดลงไปเลยค่ะ
  • ตักส่วนผสมประมาณ 1 ช้อนโต๊ะพูนๆ วางลงบนแผ่นรองอบ เว้นระยะสำหรัีบแต่ละชิ้นไว้อย่างน้อย 1 นิ้วนะคะ เพราะระหว่างที่อบ มันจะบานออกอีกค่ะ
  • อบจนเป็นสีเหลืองทองหอมฟุ้ง ใช้เวลาประมาณ 10 นาที
  • เมื่อคุ้กกี้สุก ใช้สปาตูลาเซาะคุกกี้มาผึ้งไว้บนตะแกรงจนเย็นสนิท
Directions
  • Preheat the oven to 375 F
  • Put the flour, baking soda, salt, and cinnamon in a mixing bowl. Stir with the wooden spoon until well mixed. Set aside.
  • Put the butter, brown sugar, and granulated sugar in another mixing bowl. Using the electric mixer set on high speed, beat together until well blended and creamy, about 3 minutes. (You can do this with a wooden spoon, but it will take longer.) Beat in the eggs and vanilla extract. Add the flour mixture and stir with the wooden spoon until blended. Stir in the chocolate chips.
  • Scoop up a rounded tablespoonful of the dough and drop onto a baking sheet. Repeat until you have used up all the dough. Be sure to leave about 1 inch between the cookies because they spread as they bake.
  • Using pot holders, put the baking sheets in the oven. Bake until golden brown, about t 10 minutes.
  • Again, using pot holders, remove the baking sheet from the oven. Lift the cookies from the baking sheet with a spatula, and place on cooling racks. Let cool completely.


สูตรนี้เจ้าของบล็อกผลิตคุกกี้ออกมาได้ 3 โหล พอดีเด๊ะๆเลยค่ะ

โดยปกติแล้วเจ้าของบล็อกจะลดน้ำตาลจากสูตรพอสมควร แต่วันนี้อยากลองทำตามสูตรดูบ้าง
ซึ่งก็ตามคาดค่ะ ว่าหวานเจี๊ยบ แต่คนที่คิดว่าโอเคแล้วก็มีนะคะ
(แต่ต้องบอกไว้ก่อนนะคะ ว่าเจ้าของบล็อกเป็นคนทานหวานน้อยยยยมาก)

เอาเป็นว่าทานพร้อมชาร้อนๆ หรือนม ก็ช่วยได้เยอะเลยค่ะ :)

I've got 3 dozen from this recipe.

Normally, I will deduct sugar from the recipe but this time I want to follow it.
And as I though, this is too sweet for me. (but please note that I'm not a sweet tooth.)

If you prefer less sweet, I suggest to have this cookies with milk or hot tea.
That helps a lot. :)

No comments:

Post a Comment