Monday, November 5, 2012

・Chili Con Carne ・

เจ้าของบล็อกไม่ได้ทำอาหารเสียนานเลย
ตั้งแต่ทำ เนื้อตุ๋นไวน์แดงมาราธอนของป้าจูเลีย ครั้งก่อนไป เพราะคุณแฟนยังคงล้อเลียนมายาวนานจนถึงทุกวันนี้ ทั้งเรื่องระยะเวลาการตุ๋น และกลิ่นที่ตลบอบอวล
แต่เนื่องจากวันนี้คุณแฟนกลับดึก จึงต้องเกิดภารกิจแอบทำอาหารยามแฟนไม่อยู่ขึ้น กั่กๆๆๆ
วันนี้เลือกเมนู Chili ทำง่ายๆ เบาๆ ทานคู่กับไวน์สวยๆเป็นมื้อเย็น (จริงๆแล้วมันก็กับแกล้มนั่นแล้ - . -')



I haven't cook for a while since Julia Child's Marathon BoeufBouguingon, and my BF still teasing me about it.
But yesterday, my BF told me that he will coming home late. Therefore, this is a great opportunity to do the cooking. Haha...
 I chose chili menu that is very easy and to pair with my red wine for a dinner.

โดยปกติ เจ้าของบล็อกเลือกทาน chips กับ salsa แต่ว่าก็ออกเจอ่ะเนอะ ขอเนื้อซักหน่อยแล้วกัน แต่ว่าเจ้าของบล็อกใส่เสื้อน้อยกว่าสูตรครึ่งนึงนะคะ แต่ขนาดใส่น้อยลงขนาดนี้ ยังมีเนื้ออยู่เพียบเลยค่ะ จิ้มตรงไหนก็เจอ แต่เดี๋ยวจะบอกแบบเต็มสูตรไว้นะคะ

Regularly, I eat chips with salsa but since I just off the vegetarian program,
(It's a Chinese tradition that 10 days in a year you'll eat vegetarian to purify your body and soul.) so I quite crave for meat. Haha..
I reduce the  proportion of meat to half as directed in the recipe but the taste is still good and still have plenty of meat in every dip.

สูตรวันนี้มาจากหนังสือเล่มนี้ค่ะ เป็นหนังสือทำอาหารสำหรับเด็ก ฉะนั้นรับประกันในความง่าย :D

I took the recipe from this book that is a cook book for children. So it's quite a guarantee easiness of the recipe.



เตรียมส่วนผสมกัน
ต้นหอม 3 ต้น
พริกเขียว 1 ผล
ซอสมะเขือเทศ ขนาด 15 ออนซ์ 1 กระป๋อง (ประมาณ 425 กรัม)
ถั่วแดง ขนาด 15 ออนซ์ 1 กระป๋อง (ประมาณ 425 กรัม)
เนื้อบดสำหรับแฮมเบอร์เกอร์ 1 ปอนด์ (ประมาณ 450 กรัม)
(แต่เจ้าของใชเนื้อบดธรรมดา แค่ 2 ขีดกว่าๆ ดูแล้วไม่ค่อยมีมันค่ะ ถ้าใช้เนื้อสำหรับแฮมเบอร์เกอร์น่าจะมันกว่า)
พริกป่น 1 ช้อนชา
เกลือ 3/4 ช้อนชา
คอร์นชิพ หรือชิพอะไรก็ได้ที่ชอบ

Let's prepare the ingredients;
 3 green onions
 1 small green pepper
 1 pound ground beef (hamburger meat)
1 can (15 oz.) tomato sauce
 1 can (15 oz.) kidney beans
 1 teaspoon chilli powder (I use dry chili instead)
3/4 teaspoon salt
 Corn chips

(Normally, I prefer Doritos in nacho cheese flavor, but since we'll have chili dip so I chose chip with milder taste. This Danitas brand is Thai, I guess, but the taste is quite good.)

ส่วนผสมทั้งหมด
All ingredients

เริ่มทำกันเต๊อะ
1. ล้างต้นหอมกับพริกเขียวให้สะอาด แล้วหั่นเป็นชิ้นเล็กๆเตรียมไว้

Let's cooking;
 1. Wash the green pepper and onions and chop them up into small pieces.
 


2.เอาเนื้อบดใส่กระทะ ไฟกลาง บี้ให้แยกจากกันหน่อยนะคะ จากนั้นตามด้วยต้นหอมกับพริกเขียวค่ะ
3. ผัดจนเนื้อเริ่มสุก เป็นสีน้ำตาล ก็ปิดเตาได้ค่ะ
4. ตักมันที่ลอยอยู่บนผิวหน้าออก (แต่ของเจ้าของบล็อกไม่ยักกะมีมัน ก็เลยไม่ได้ทำอะไรค่ะ)

2.Using your hands, break up the hamburger meat into the saucepan. Then add the chopped-up onions and green pepper, and put the pan onto medium heat.
3.Keep stirring, and watch the mixture carefully. When the meat has all turned brown, turn off the burner.
 4. Drain the fat out off the pan into an empty juice can or milk carton. (Mine has no fat so I skipped this stage.)
 


5. ใส่ถั่วแดงกระป๋องลงไปเลยค่ะ ทั้งน้ำทั้งเนื้อ ตามด้วยซอสมะเขือเทศ พริก (เจ้าของบล็อกใช้พริกแห้งนะคะ มีอยู่ติดบ้านอยู่แล้ว ขี้เกียจซื้อใหม่น่ะึค่ะ) และเกลือ คลุกเคล้าให้เข้ากันดี แล้วกลับไปตั้งเตา คราวนี้ใช้ไฟสูงค่ะ

5. Add the kidney beans (with their liquid), tomato sauce, chili powder and salt. Stir well and put back on high heat.

6.คอยคนเป็นระยะ จนเดือด คราวนี้ลดไฟลงให้เดือดปุดๆ แล้วทิ้งไ้ว้ประมาณ 10 นาทีค่ะ ไม่ต้องปิดฝานะคะ
 
6. Cook until the mixture boils, stirring frequently. Then lower the heat to simmer, stir every now and then, and let it cook uncovered for another 10 minutes or so, or until you can't wait any longer.

 

7. 10 นาทีผ่านไป เสร็จแล้วค่าาา เตรียม chip ใส่จาน แล้วมาจิ้มได้เลย


7. Spoon into bowls and put the corn chips on top. (I prefer dipping.)
  
 
แต่ๆๆ เพิ่อเพิ่มความกระแดะให้ชีวิต ขอจัดดอกไม้ก่อน


Before eating, I did a little flower decoration for an ambiance.
  

แล้วมาเปิดไวน์


Then, uncork the wine.
 

 โอเค พร้อมทานแล้วค่า ;p ขอให้ทุกคนมีความสุขกับทุกองค์ประกอบในชีวิตนะคะ :)

OK now I'm ready. Hope you enjoy the meal and every bits of your life. :)

No comments:

Post a Comment