Sunday, May 15, 2011

・White chocolate mousse and raspberry with yellow sponge cake ・

I love the mousse, I love the cake, I love the way it combine with raspberry, I love every single combination of this dessert. :)

Normally I don't do any complicated or many-steps cake or cake with frosting because I'm too lazy. Haha...
One day, my friend ask me to do any cake for her. Anything that I would like to do.
So I think why won't I try something new and finally I came up with this dessert.

All of my friends love it. So I suggest you to try. :)
I used recipe from The Sono Baking Company Cookbook.


ก็อย่างที่เห็นกันจากในบล๊อกค่ะ เจ้าของบล๊อกเป็นคนขี้เกียจ (ยอมรับอย่างไม่อายเลยนะยะ - -')
เวลาทำเค้กก็เลยไม่ค่อยขอบทำเค้กที่มันมีหลายสเตป หรือเค้กที่ต้องมีครีมทั้งหลาย
มาวันนึง เพื่อนมาขอให้ทำเค้กให้ค่ะ เค้กอะไรก็ได้ ก็เลยคิดว่า เออ.. เราน่าจะทำอะไรใหม่ๆบ้างเนอะ
ลองทำแบบยุ่งนิดๆดูบ้างก็ดี จะได้เป็นการฝึกฝีมือไปในตัว
เลยมาความหาสูตรจากหนังสือทำขนมกองพะเนินที่มีอยู่ค่ะ

แล้วก็มาพบกับสูตรจากหนังสือเล่มนี้ ทาด้า...




เอาจริงๆแล้วก็ไม่ยุ่งยากเท่าไหร่หรอกค่ะ กลัวไปเองทั้งน้านนนน
เลยอยากจะชวนให้ลองทำกันดูนะคะ
เหยื่อทุกคนที่ได้ชิม รับประกันว่าอร่อยค่า :D


Yellow Sponge Cake
Makes: 1 9-inch cake




Ingredient

3/4 cup cake flour
1/2 cup cornstarch
4 large eggs, at room temperature
4 large egg yolks, at room temperature
2/3 cup sugar
1 tsp. coarse salt
1 tbsp. pure vanilla extract
1 cup vegetable oil


ส่วนผสม

แป้งเค้ก 3/4 ถ้วย
แป้งข้าวโพด 1/2 ถ้วย
ไข่ 4 ฟอง (อุณหภูมิห้อง)
ไข่แดง 4 ฟอง (อุณหภูมิห้อง)
น้ำตาล 2/3 ถ้วย
เกลือ 1 ช้อนชา
วานิลลา 1 ช้อนโต๊ะ
น้ำมันพืช 1 ถ้วย


Directions:

1. Set the oven rack in the middle position. Preheat the oven to 375*F. Spray a 9 by 2-inch (or 9 by 3-inch) round cake pan with vegetable spray. Line a baking sheet with parchment paper or a nonstick silicone baking mat; set aside.

2. In a medium bowl, sift together the flour and cornstarch; set aside. In the bowl of a standing mixer fitted with the whisk attachment, beat the whole eggs, the yolks, the sugar, salt, and the vanilla on high speed until thick and pale yellow colored, and the mixture holds a thick ribbon when the whisk is lifted from the bowl, 7 to 8 minutes.

3. Remove the bowl from the stand. Add the dry ingredients and quickly and gently fold them into the batter with a rubber spatula. Gradually add (drizzling, if possible) the oil, while folding.

4. Pour the batter into the prepared cake pan, set it on the prepared baking sheet, and bake until a tester comes out clean when inserted into the center of the cake 25 to 30 minutes.

5. Remove from the oven and turn the cake out immediately on a wire rack (don't let it cool in the pan, as the steam may collapse it). Let cool completely, at least 1 hour.



วิธีทำ

1. อุ่นเตาอบที่ 190°C เตรียมพิมพ์ด้วยสเปรย์น้ำมันลงบนพิมพ์ แล้วรองด้วยกระดาษรองอบ

2. ร่อนแป้งและแป้งข้าวโพดเข้ากัน พักไว้ หยิบไข่ ไข่แดง น้ำตาล เกลือ วานิลลา มาผสมกัน ตีด้วยเครื่องตีไข่ไฟฟ้าความเร็วสูงจนข้น และสีอ่อนลง (Ribbon Stage) ประมาณ 7-8 นาที

3. ใส่ส่วนผสมแห้ง แล้ว fold เบาๆ ค่อยๆเพิ่มน้ำมันขณะ fold

4. เทส่วนผสมใส่พิมพ์ อบประมาณ 25 นาที จนสุก

5. นำเค้กออกจากเตาพักบนตะแกรงทันที อย่าปล่อยให้เย็นในพิมพ์นะคะ เพราะไอน้ำจะทำให้เค้กยุบค่ะ รอให้เย็นประมาณ 1 ชั่วโมงนะคะ



White Chocolate Mousse and Raspberry

Serve: 6



Ingredients

1 1/2 cups heavy cream

1/2 vanilla bean, cut in half lengthwise and scrapped, or 1 1/2 teaspoons pure vanilla extract

6 ounces white chocolate, chopped

4 large egg whites at room temperature

1/4 cup sugar

1 to 1 1/2 cup raspberries



ส่วนผสม

1 1/2 เฮฟวีครีม (เจ้าของบล๊อกใช้วิปปิ้งครีมแทนค่ะ)
ก้านวานิลลา 1/2 ก้าน ผ่าตามยาว แล้วขูดเมล็ดออกมานะคะ หรือใช้ vanilla extract 1 1/2 ช้อนชาค่ะ
White chocolate ประมาณ 170 กรัม
ไข่ขาว 4 ฟองที่อุณหภูมิห้อง
น้ำตาล 1/4 ถ้วย
ราสพ์เบอร์รี่ 1 ถึง 1 1/2 ถ้วย


Directions

1. In a small saucepan, bring 1/2 cup of the cream to simmer with the vanilla bean and seeds, if using. Pour the cream over the white chocolate in a heatproof bowl and let stand for 5 minutes to melt Remove the vanilla bean, if using Stir until smooth. Let cool. Stir in the vanilla extract, if using.
2. Bring 1 inch of water to a simmer in the bottom of a double boiler, set it over (not in) the simmering water, and whisk to dissolve the sugar just until it melts, 1 to 2 minutes. (The mixture should feel just warm to the touch, and not gritty.)
3.Transfer to a bowl of a standing mixer fitted with the whisk attachment and beat until stiff peaks form Whisk about one-quarter of the meringue into the cooled chocolate mixture to lighten it, then fold in the rest with a rubber spatula.
4. Add the remaining 1 cup cream to the mixture bowl, and beat with the whisk attachment until medium peaks form. Gently fold into the white chocolate mixture. Cover the mousse with plastic wrap and refrigerate overnight. (But I didn't just wait for the cake to cool and then I do the assemble.)


วิธีทำ

1. นำครีม 1/2 ถ้วยตั้งไฟ ใส่เมล็ดวานิลลากับก้านวานิลลาลงไป พอเดือดปุดๆ ก็เทใส่ white chocolate ทิ้งไว้ประมาณ 5 นาทีให้ white chocolate ละลาย เอาก้านวานิลลาออก คนจนเข้ากัน ถ้าใช้ vanilla extract ก็ใส่ตอนนี้เลยจ้า
2. เอาน้ำใส่หม้อ สูงประมาณ 1 นิ้ว นำไปต้ม ด้านบนวางถ้วย (Double boiler) ผสมน้ำตาลกับไข่ขาวในถ้วย คนจนน้ำตาลละลาย
3. เปลี่ยนไข่ขาวมาใส่โถ ตีจนตั้งยอดแข็ง แบ่งมา 1/4 ใส่ในส่วนผสม white chocolate ที่เย็นแล้ว เมื่อเข้ากันจึงผสมส่วนที่เหลือ
4. ตีครีมที่เหลืออีก 1 ถ้วยจนตั้งยอดกลาง ค่อยๆ fold ในส่วนผสม white chocolate คลุมด้วยพลาสติก wrap แช่เย็น 1 คืน (แต่เจ้าของบล๊อกไม่ได้แช่ถึง 1 คืนน่ะค่ะ พอเค้กเย็น ก็เอามาประกอบร่างเลย)


Assemble

Layer into individual cup, starting with a layer of sponge cake that I already cut to circle shape, followed by a layer of mousse and raspberries. Repeat one more layer of each, and top with raspberry. Serve chilled.


ประกอบร่าง

เจ้าของบล๊อกทำใส่ถ้วยนะคะ ทานง่ายดี เอาเค้กที่ตัดเป็นวงกลมไว้แล้ว วางลงไปที่ก้น ตามด้วยมูส และราสพ์เบอร์รี่ ทำซ้ำจนเต็มถ้วยค่ะ สุดท้ายโปะด้วยมูส และราสพ์เบอรร์รี่ ทานเย็นๆนะคะ เริ่ดมั่กส์ :)


Enjoy :)

No comments:

Post a Comment