Saturday, May 7, 2011

・Orange and chocolate cheesecake ・

I've made this cheesecake to serve my friend's request.


She asked for it many times but when I made it there's something to interupt our meetings.

So I think if I made it this time and we can't meet up again, I won't do this cheescake again in my life. (Actually it's because this cheesecake is quite complicated in making

and normally i don't like orange so if I have to take it back home I have to find other victims to have it. Haha..)




But finally we meet up this time. :D

She loved it.

I used recipe from the book below.






Because we have to seperate egg yolk and egg white and fold them together at last.

It makes this cheesecake has more light texture.

And by using lots of orange plus orange juice gives us mild tangy taste and fresh feeling.


เค้กนี้เจ้าของบล็อกจัดตามรีเควสท์ของเพื่อนคนนึงค่ะ

เค้าอยากกินมานานแล้ว แต่ว่าพอทำมาทีไร ก็มีเหตุให้ต้องแคล้วคลาดกันทุกที
จนคิดว่าเป็นเค้กอาถรรพ์ไปซะแล้ว

เจ้าของบล็อกยังคิดว่า ถ้าฉันทำรอบนี้แล้วยังไม่ได้เจอกันอีกนะ ชีวิตนี้จะไม่ทำอีกเล้ยยย

แต่ก็ได้เจอกันจนได้ค่ะ


เพื่อนๆชม เจ้าของบล็อกก็ตัวลอย

สูตรชีสเค้กครั้งนี้มาจากหนังสือชีสเค้กแสนอร่อย จากสำนักพิมพ์แสงแดดค่ะ










ชีสเค้กนี้ถือว่าเป็นชีสเค้กที่ค่อนข้างวุ่นวายค่ะ เพราะต้องแยกตีไข่ขาวกับไข่แดง แล้วค่อยมา fold รวมกัน

เนื้อชีสเค้กก็เลยค่อนข้างเบา

แปลกอีกอย่างคือฐานเป็นเวเฟอร์รสช็อกโกแลต ไม่ใช่บิสกิตหรือแครกเกอร์เหมือนที่เคยทำ

ตอนแรกยังนึกว่ามันน่าจะแฉะๆ แต่ก็ไม่แฮะ

แถมใส่ส้มเป็นชิ้นๆจริงจัง ทานแล้วสดชื่นนนนดีค่ะ


Orange and chocolate cheesecake


Makes: 9 cups (4 Ounces)

or 11x15 inches square pan








Ingredients


Cheesecake crust




  • Chocolate wafer 135 grams



  • Melted butter 1/4 cup


Cheesecake





  • Gelatin powder 2 tablespoons in warm water 3 tablespoons


  • 3 Egg yolk


  • Sugar 2 tablespoons


  • Creamcheese 250 grams


  • Sourcream 145 grams


  • Grand manier 2 tablespoons


  • 3 Valencia oranges


  • Sugar 2 1/2 tablespoons


  • Water 3 tablespoons


  • 2 Egg white

Decoration




  • Orange, orange zest and chocolate





ส่วนผสม



ฐานชีสเค้ก




  • เวเฟอร์ช็อกโกแลต 135 กรัม


  • เนยสดชนิดจืดละลาย 1/4 ถ้วย


ชีสเค้ก




  • เจลาตินผง 2 ช้อนโต๊ะ ละลายในน้ำอุ่น 3 ช้อนโต๊ะ


  • ไข่แดงของไข่ไก่ (ฟองละ 65 กรัม) 3 ฟอง


  • น้ำตาลทราย 2 ช้อนโต๊ะ


  • ครีมชีส 250 กรัม


  • ซาวร์ครีม 145 กรัม (1 ถ้วยบรรจุ)


  • เหล้ากรองมาร์เนีย 2 ช้อนโต๊ะ


  • เนื้อส้มวาเลนเซียหั่นสี่เหลี่ยมเล็ก 1/2 ถ้วย (ประมาณ 3 ผล)


  • น้ำตาลทราย 2 1/2 ช้อนโต๊ะ


  • น้ำ 3 ช้อนโต๊ะ


  • ไข่ขาวของไข่ไก่ (ฟองละ 65 กรัม) 2 ฟอง

ตกแต่ง

กลีบส้ม ผิวส้ม และดาร์กช็อคโกแลต





Directions




  1. Making cheesecake crust by beating chocolate wafer and combine with melted butter. Put it in cheesecake pan. Refrigerated.


  2. Melted gelatin powder in warm water, stir, let it cool. Fill 1/4 of pot by water, bring to boil, reduce the heat. Put egg yolk and sugar in the heat proof bowl using whisk to beat the egg yolk on the boiling water until pale in color and thicker. Leave it to cool.


  3. Beat creamcheese until smooth add egg yolk mixture, mix well, add sourcream, grand manier and gelatin, mix until smooth, add orange and orange juice, stir and set aside.


  4. Making meringue by put sugar and water in the pot on low heat until the syrup have big bubble, beating egg white until get fluffly. When syrup has smaller bubble, gradually pour in egg white beat until it gets warmer.


  5. Fold egg white mixture into creamcheese part, 1/3 at a time. Pour on cheesecake crust, refrigerate about 2 hours until firm. Decorate with orange, orange zest and chocolate.





วิธีทำ




  1. ทำฐานชีสเค้กโดยบดเวเฟอร์ให้ละเอียดด้วยที่ทุบเนื้อ ใสเนยละลาย เคล้าให้เข้ากัน แบ่งใส่ถาดพาย ใช้ไม้คลึงแป้งหรือช้อนขนาดเล็กกดเวเฟอร์ให้แน่น นำเข้าแช่ในตู้เย็นช่องธรรมดา


  2. ทำชีสเค้กโดยละลายเจลาตินผงด้วยน้ำอุ่น คนให้เข้ากัน พักไว้ให้หายร้อน ระหว่างนี้ใส่น้ำลงในหม้อประมาณ 1/4 ของหม้อ ยกขึ้นตั้งบนไฟกลางจนเดือด ลดเป็นไฟอ่อน ใส่ไข่แดงและน้ำตาลลงในอ่างสเตนเลสหรือชามทนความร้อน ยกขึ้นวางบนหม้อน้ำเดือดอ่อนๆ ใช้ตะกร้อตีจนไข่แดงข้น และสีอ่อนลง ยกลงจากหม้อ ตีต่อจนไข่แดงหายร้อน พักไว้ตีครีมชีสในอ่างผสมอีกใบด้วยเครื่องตีไข่ไฟฟ้าด้วยความเร็วต่ำสุดจนครีมชีสนุ่มเนียน ใส่ไข่แดงที่หายร้อนแล้วลงไป ตีจนเนียนเป็นเนื้อเดียวกัน ใส่ซาวร์ครีม ตีต่อจนเข้ากัน ใส่เหล้า เจลาตินที่ละลายไว้ ตีจนเข้ากัน ใส่เนื้อส้มและน้ำส้มที่ได้ตอนหั่นส้ม คนด้วยพายยางให้เข้ากัน พักไว้


  3. ทำเมอแรงก์ไข่ขาวโดยใส่นำตาลกับน้ำลงในหม้อ ยกขึ้นตั้งบนไฟอ่อน จนน้ำเชื่อมเริ่มเดือดเป็นฟองใหญ่ๆ จึงตีไข่ขาวในอ่างผสมด้วยเครื่องตีไข่ไฟฟ้า ตีด้วยความเร็วปานกลางจนไข่ขาวขึ้นฟู และเมื่อฟองน้ำเชื่อมมีขนาดเล็กลง ปิดไฟยกลง ค่อยๆเทน้ำเชื่อมร้อนลงในไข่ขาวเบาๆตีต่อจนไข่ขาวหายร้อน ตั้งยอดแข็งและมันวาว


  4. แบ่งไข่ขาวใส่ลงในชีสเค้กข้อ 3 ทีละ 1/3 ส่วน ใช้พายยางตะล่อมเบาๆให้เข้ากัน ตักชีสเค้กลงในถาดพายที่เตรียมไว้จนเต็ม นำเข้าแช่ในตู้เย็นช่องธรรมดาประมาณ 2 ชั่วโมง จนชีสเค้กอยู่ตัว ตกแต่งหน้าชีสเค้กด้วยกลีบส้ม ผิวส้ม และดาร์กช็อกโกแลต


Enjoy :)

No comments:

Post a Comment